уторак, 14. мај 2013.


B I O G R A F I J A

Zoran Milinković je rođen 26.09.1956. godine u Kraljevu, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Početkom '80-ih godina odlazi u Pariz, gde živi i radi do danas. Tamo se angažuje u osnivanju i radu jugoslovenskih i srpskih udruženja i organizacija iseljenika. Građevinarstvo, a posebno metalne konstrukcije predstavljaju okosnicu njegovih poslovnih delatnosti kako u Francuskoj, tako i u Srbiji. U Parizu je i dalje glavna osovina kostrukcionih firmi velikih postrojenja i fabrika i saradnje u oblasti industrijskog građevinarstva.

Milinković je vlasnik mešovitog francusko-srpskog preduzeća “Stema” . Otvorena ’90-ih godina kao jedna od prvih mešovitih firmi, Stema je poslovala u bivšoj Jugoslaviji u vreme ekonomskih reformi sve do početka rata na oko 240 projekata prvenstveno na planu promocije investiranja.

Kao jedan od glavnih inicijatora kampanje za pravo glasa za srpsku dijasporu Zoran Milinković učestvuje 2004. godine u parlamentarnim i predsedničkim izborima. Glavni stub njegove predsedničke kampanje bilo je “regrutovanje” ekonomskih potencijala dijaspore u cilju preobražaja i napretka srpske privrede.

Kao osnivač i predsednik Srpskog instituta za javnu diplomatiju u Briselu, prethodno Instituta Srbije i Crne Gore 2005. godine Milinković nastoji da sa svojim timom približi Srbiju Evropskoj uniji na političkom, ekonomskom i kulturno-turističkom planu. Neki od važnih rezultata Instituta predstavljeni su na vebsajtu www.serbianinstitute.org
Osnivač i predsednik Federacije gradova i opština jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine u Briselu www.seefed.eu .Svojim zalaganjem i kontaktima doveo je u Srbiju dve francuske multinacionalne kompanije čije je sediste u Beogradu za celo podrucje Balkana.(grupa SAUR i grupa NGE)
Tokom 2005. godine Milinković pokreće Stema guide – web portal za promociju srpskog turizma u Evropi i svetu www.stemaguide.com. Iste godine objavljuje i turističke vodiče Srbije i Beograda na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku.Dobitnik je internacionalnog priznanja ZLATNO SRCE kao najbolji promoter srpskog turizma za Evropu.

Logičan nastavak karijere Milinkovic vidi u osnivanju predstavništva TOS i Privredne komore Srbije u saradnji sa ovim institucijama u Parizu i pojačanju njihovih aktivnosti u Briselu.Savetnik je Privredne komore Srbije za Francusku od 2004 do sada.

Milinković je poznat i po svojim humanitarnim akcijama. Stipendirao je školovanje, pomogao stručno usavršavanje i objavljivanje različitih publikacija, i obezbedio staž za više desetina Srba u dijaspori. Sponzor je brojnih događaja na planu promocije Srbije i promene srpskog imidža u Francuskoj i Belgiji. Aktivan je inicijator više humanitarnih akcija srpskog naroda na Kosovu. Jedna od najinteresantnijih akcija koju je podržalo Ministarstvo za dijasporu je “Srpska zastava u svaki srpski dom” sa ciljem proizvodnje srpskih zastava u Štrpcu na Kosovu i njihove prodaje u dijaspori. Osnivac je nove modne linije SERBIAN BREnd koji ima za cilj da putem modnih kreacija prenese sve srpske brendove u svet.

Govori francuski i španski jezik.
Oženjen je Vesnom Marinković iz Kragujevca. Imaju ćerku Emanuelu i sina Stefana.i zive u Kragujevcu

Publikacije-
1999. - “Ambasadori otadžbine”
2004.i 2005 - “Bela kuga u Srbiji” – dva izdanja
2007- “KOSOVO DANGER”
2012. - “KOSOVO – Koncesija kao rešenje za spor”

Zoran Milinković
E-mail:
office@serbianinstitute.org
zoranmilinkovic56@yahoo.com

Нема коментара:

Постави коментар